Keurmerken

Keurmerken

 Er bestaan veel keurmerken die iets zeggen over de kwaliteit en duurzaamheid van produkten. Omdat we in heel Europa inkopen, dragen onze artikelen verschillende keurmerken. Voor degenen die door de bomen het bos kunnen zien: we vermelden hieronder per producent, welke keurmerken gehanteerd worden; we zullen ze kort toelichten. Voor een uitgebreid inhoudelijk overzicht verwijzen we steeds naar de betreffende websites.

Joha
 Joha is een Deens merk en alle artikelen van Joha dragen het Europese ecolabel, te herkennen aan de bloem met daarin het euroteken en blaadjes van sterren (EU landen). Het ecolabel controleert de gehele productie keten, van productie via verwerking en transport tot en met de verpakking van het artikel. Zie voor meer info: EU-flower.

Cosilana
 Cosilana is een Duits merk, produceert in Zuid-Duitsland en draagt als bedrijf het IVN-keurmerk. Dit keurmerk stelt voorwaarden aan een bedrijf ten aanzien van de productiewijze en sociale omstandigheden. Cosilana voldoet daardoor aan de Global Organic Textile Standards (GOTS). IVN ontwikkelt normen voor de productie van ecologisch textiel en leer. Voor verdere info, zie IVN.

Hocosa
 Hocosa is een Zwitsers bedrijf dat blijft streven naar een steeds hogere ecologische standaard voor haar producten. Ook Hocosa is aangesloten bij het IVN-keurmerk en laat elk artikel apart keuren. Daardoor is het mogelijk dat een deel van de produkten met het IVN-best beloond wordt. IVN-best stelt de strengste eisen aan ecologische en sociale condities en is van toepassing op alle producten van Hocosa die van 100% wol gemaakt zijn. Zie verder: IVN-best.

Alkena
 Alkena is een Zwitsers bedrijf en heeft een geheel eigen project voor de productie van biologische zijde in China. Daarin zijn ze uniek in de wereld. Inmiddels verwerkt Alkena ook biogische wol en katoen. Wij verkopen vooral de zijde van Alkena en hebben heel bewust voor dit bedrijf gekozen vanwege de biologische kwaliteit. Voor verdere informatie over dit project, zie: Alkena.

Dilling
 Dilling is in 2014 door Asterra geintroduceerd in Nederland; het is een Deens familiebedrijf. Het werd opgericht in 1916 en heeft dus een lange traditie en veel ervaring in de produktie van ondergoed. Kwaliteit van de grondstoffen en voor alles en iedereen die bij de produktie betrokken is, heeft altijd hoog in het vaandel gestaan. De 100% wollen artikelen zijn gecertificeerd door GOTS, het Nordic ecolabel en de EU-flower.

Safo
 Safo is een Noors familiebedrijf. Als ze ergens weten hoe het is om in kou te leven, dan is het wel in Noorwegen; uit ervaring geboren, kun je dus zeggen. Safo is van oorsprong een sokken fabrikant. Inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met uitgebreide collectie onderkleding van wol en wol/zijde. Het bedrijf zegt onder verantwoorde omstandigheden te produceren, maar hanteert geen keurmerk!

Moret
 Moret is de afkorting van Moretta, een Italiaans familiebedrijf sinds 1954. Het produceert alle artikelen zelf in het noorden van Italie. Het gebruikte materiaal (wol en zijde) is gecertificeerd met het oeko-tex standard 100 label, dat internationaal erkend wordt. Dit label wordt nog wel eens verward met een ecolabel. Dat is het niet. Het oeko-tex standard 100 label wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen in het textiel meer voorkomen. Wel worden er grenzen gesteld aan het gebruik van schadelijke stoffen bij de teelt en de verwerking van de grondstof. Voor meer info over dit keurmerk, zie oekotex100.