Materialen

Materialen

Biologische merinowol, zijde en katoen: bij Asterra vind u duurzame, natuurlijke materialen. Dat is een bewuste keuze. We kiezen voor duurzaamheid voor natuur, mens en milieu. De meeste van onze produkten worden op de huid gedragen. Onze huid verzorgt het contact tussen lichaam en buitenwereld en verdient het daarom om gekoesterd te worden. Dat geldt voor kinderen en volwassenen. Vandaar dat we een uitgebreid assortiment hebben voor jong én oud, man en vrouw.

Wol
Met name wol wordt soms oubollig gevonden. Vroeger werden ’s winters wollen borstrokken en broeken gedragen. Menig ouder van nu heeft daar onaangename herinneringen aan. De huidige generatie merinowollen ondergoed is daar niet meer mee te vergelijken: het is zacht en streelt de huid. Wol is daardoor bezig met een come-back. Om enkele voorbeelden te noemen:

  • De spelers van AC Milan dragen wollen onderkleding;
  • ‘survivorman’ Les Stroud (Discovery Channel), die overleeft in zeer extreme omstandigheden zonder voedsel en zonder onderdak, zweert bij wollen ondergoed;
  • In de tests van sportondergoed speelt wol weer een steeds grotere rol.
  • In het dagelijks gebruik zijn er steeds meer mensen die wol herontdekken.
  • Uit onderzoeken (bij baby's) blijkt dat slaapkwaliteit verbetert als er onder wol geslapen wordt. Dat heeft te maken met de unieke kwaliteit van wol om warmte en vocht te reguleren.

Wol ademt, geeft een comfortabele warmte èn kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Het wolvet (lanoline), dat van nature op de wolvacht voorkomt, heeft een antibacteriële werking en maakt de wolvezel water –en vuilafstotend.

De schapenwol die voor onze onderkleding gebruikt wordt, is altijd merinowol en komt voornamelijk uit Zuid-Amerika en Nieuw-Zeeland. De wol wordt in Europa verwerkt en is van de allerbeste, zachtste kwaliteit. De wol is voor het grootste deel van biologische kwaliteit, dat wil zeggen dat:

  • De schapen leven in vrije ruimte;
  • Er voor de teelt van voer geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden;
  • Geen mulesing plaatsvindt;
  • Geen antibiotica toegediend worden aan de dieren;
  • Sociale criteria nageleefd worden.

Zijde
Zijde lijkt van alle stoffen het meest op onze eigen huid, door de eiwitstructuur. Zijde is zacht, omhullend en heeft de bijzondere eigenschap te verkoelen bij warmte en te verwarmen bij kou. Zijde voelt als een tweede huid. Bij een gevoelige huid en bij allergieën is zijde onmisbaar. Zijde heeft een helende werking op de huid zelf en helpt afschermen tegen een (te) veel aan indrukken van buitenaf. Zijde op de huid is een weldaad voor iedereen. In de winter kan eventueel extra warmte toegevoegd worden door er een wollen laagje overheen te dragen.

De pure zijde die wij verkopen is een prachtige gladde zijde (haspelzijde) van biologische kwaliteit. Dat wil zeggen dat er bij de teelt van de rupsen en de moerbeibomen, waar de rupsen op leven, geen bestrijdingsmiddeln en kunstmest gebruikt worden. Binnen dit prachtige project in China wordt bovendien voldaan aan de sociale criteria.

Wol/zijde, wol/katoen/zijde  &  wol/katoen combinatie
De stoffen van 70% wol en 30% zijde combineren de bijzondere eigenschappen van wol en zijde. De stof is nog zachter dan wol en toch comfortabel warm. De zijde/wol/katoen combinatie die Asterra verkoopt is door de toevoeging van biologische katoen wat luchtiger. Het is een heerlijk zacht materiaal. Daarnaast is het prijstechnisch een aantrekkelijk produkt. De zijde in deze mengstoffen is niet biologisch, de overige materialen wel.