Wasvoorschriften

Wasvoorschriften

 

Wol

Wol hoeft minder vaak gewassen te worden dan synthetische of plantaardige vezels vanwege de natuurlijk afweer van bacterieën. Wol heeft zelfreinigende eigenschappen en een prima manier om uw wollen kleding te “wassen”, is door het buiten te hangen bij vochtig weer. Wol bevat lanoline, een natuurlijk vet. Als lanoline in contact komt met vocht, treedt een natuurlijk zeepproces op. Merinowol heeft een bacterieremmende werking waardoor wol meerdere dagen gedragen kan worden zonder dat het gaat ruiken. Dit is mogelijk doordat wol de capaciteit heeft om vocht op te nemen en door het ruwe, negatief geladen oppervlak van wolvezels. Bacteriën die voor luchtjes zorgen, gedijen op gladde, positief geladen oppervlakken, zoals op synthetische vezels.

Bij de meeste wollen produkten wordt aangegeven dat met de hand gewassen moet worden. Echter: de moderne wasmachines hebben goede wolwasprogramma’s. Let op: 30 ˚C wasprogramma’s en fijnwasprogramma’s zijn níet geschikt voor een wolwas; het moet echt een apart wolwasprogramma zijn.

Als u in de machine wast kan het produkt iets meer krimpen; dat verschilt per wasmachine. Als u uw eigen machine goed kent, weet u dan ook of u het produkt iets groter moet kopen of niet. Er is één uitzondering voor wat betreft het wassen in de machine: de 100% wollen artikelen van Hocosa zijn zo puur, dat ze bij elke machine beurt verder kunnen krimpen. We adviseren daarom om de 100% wollen artikelen van Hocosa altijd op de hand te wassen.

Gebruik voor wol een speciaal wolwasmiddel (géén biotex: de enzymen in biotex breken eiwitten af).  Als u met de hand wast is het volgende heel belangrijk: wol krimpt (door vervilting) door temperatuurverschillen én door wrijving. Als u de wol dus wast in een lauw sopje (max 30 ˚C) moet u ook in lauw water spoelen! U mag de wol niet wringen, wel voorzichtig uitknijpen en/of droogrollen in een handdoek. Na het wassen trekt u het artikel voorzichtig in vorm en laat het liggend drogen (op een handdoek) voor het mooiste resultaat.

  • Wol mag niet in de wasdroger (dan krimpt het).
  • Wol niet in de volle zon leggen of hangen (het verkleurt).
  • Wol niet in water laten staan (dan vallen er gaten in).

 

Zijde

Zijde is minder gevoelig voor krimp dan wol. De biologische, pure zijde die wij verkopen zal na één of twee keer wassen 1 á 2 cm krimpen in de lengte. Natuurlijk kunt u zijde op de hand wassen. U mag dan in tegenstelling tot wol wél koud spoelwater gebruiken. Gebruik voor het wassen een fijnwasmiddel (géén biotex). Zijde wordt week als het lang in water ligt en dus kwetsbaar. Als u op de hand wast mag u het dus niet lang laten weken en ook niet wringen. In de wasmachine gebruikt u een fijnwasprogramma van 30 ˚C en zonder centrifugeren. Doordat zijde in natte vorm kwetsbaar is, kunt u het beter niet samen met katoen (scherpe vezel) wassen. Na het wassen trekt u het artikel voorzichtige in vorm en laat het liggend op een handdoek drogen voor het mooiste resultaat.

Zijde mag niet in de wasdroger.

Zijde niet in de volle zon leggen of hangen (zon tast de eiwitstructuur aan en zijde verkleurt).

 

Zijde/wol, katoen/wol/zijde en wol/katoen combinaties

Voor alle combinaties van materialen waar wol in voorkomt: zie het wasvoorschrift voor wol.